Elämäntapamuutos

Olisiko aika huolehtia omasta hyvinvoinnista? Oletko kyllästynyt tuntemaan itsesi väsyneeksi ja voimattomaksi? Kaipaatko pysyvää elämäntapamuutosta?

Koti- ja ulkotreeni - Virkeä Fiilis - Lahti

Aloita elämäntapamuutos pienin askelin

Elämäntapamuutos ei ole helppoa, siksi onkin hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin. Olemme oppineet elämään tietyllä tapaa ja toimistamme on tullut autonomisia. Tapoja on mahdollista muuttaa, mutta uuden autonomian oppiminen vie aikaa.

On hyvä pohtia mikä hyvinvoinnin osa-alueesi tarvitsee eniten tarkastelua ja sitä kautta lähteä tekemään muutosta. Tavoitteet on oltava realistisia ja muistettava että nopeat tulokset useimmiten eivät ole niitä pysyviä.

Elämäntapamuutos - Monipuolinen ravinto arjen tukena

Monipuolinen ravinto ja liikunta arjen tukena

Koko ruokavaliota ei kannata laittaa kerralla uusiksi, vaan mm. kasvisten lisääminen joka aterialle on hyvä lähtökohta.

Ruokarytmin tarkastelu on myös tärkeää. Aterioita tulee olla 4-5 per päivä. Mitään kitudieettejä ei tule noudattaa, sellaiset päättyy lähes yhtä nopeasti kuin alkaakin. Säännöllinen ja monipuolinen ravinnon saanti on tärkeintä.

Aterioiden tulee sisältää energiaravintoaineita, hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja proteiinia. Useimmiten ihmiset syövät liian vähän ja päivittäinen energian saanti jää liian vähälle, minkä seurauksena on makeanhimo. Nopea – mutta ei oikea – ratkaisu siihen on yleensä kulkea karkkihyllyn kautta.

Liian heikko energiansaanti johtaa myös väsymykseen, josta seuraa se, että ei jaksa panostaa kunnolliseen ateriaan, vaan hakee nopeasti jotain einestä kaupasta tai käy pikaruokaloissa.

Muista että herkut, einekset ja pikaruoat eivät ole kiellettyjä, kunhan ruokavaliosi kokonaisuus enimmissä määrin koostuu hyvistä valinnoista.

Liikuntakin kuuluu aloittaa maltillisesti, pohtien mikä on se omin liikuntamuoto mitä tykkäisi tehdä. Jos tykkäät tanssista, on tällöin hyvä etsiä harrastusta kyseisen lajin parista. Liikunnan tulee olla mielekästä, jotta siihen sitoutuu. Ja tässäkin on hyvä huomioida maltillinen alku, josta sitten lähdetään rakentamaan liikuntaa monipuolisemmaksi.

Liikunnan eri muodot

Terveysliikunta

Mitä on terveysliikunta? Terveysliikunta edistää fyysistä kuntoa sekä ylläpitää henkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Se tekee hyvää sydämelle ja verisuonille, ehkäisee aikuisiän tyypin 2 diabetesta sekä tuki- ja liikuntaelin sairauksia. Sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille, koska terveysliikuntaa voi toteuttaa monin eri tavoin.

Terveysliikunta on kohtuukuormitteista (pitää pystyä puhumaan) ja jatkuvaa liikuntaa kuten, reipas kävely, pyöräily ja uinti. Se sisältää kestävyyttä, kehonhallintaa, lihasvoimaa ja -kestävyyttä ja liikkuvuutta nivelille. Terveysliikuntaa on hyvä harrastaa noin viitenä päivänä viikossa 30 minuutin ajan.

Kuntoliikunta

Kuntoliikunta

Miten kuntoliikunta eroaa terveysliikunnasta? Kuntoliikunta on kuormittavuudeltaan terveysliikuntaa raskaampaa. Kuntoliikuntaa suorittaessa täytyy tulla hiki ja pitää hengästyä eli puhumisesta tulee vaikeampaa. Tällaista liikuntaa olisi hyvä harjoittaa 3-4 kertaa viikossa, 30 minuuttia kerrallaan. Kaksi kertaa viikossa kuntoliikunta riittää kunnon ylläpitoon, mutta jos kuntoa haluaa kehittää, on tällöin liikuttava raskaammalla kuormituksella useampi kerta viikossa.

Jos lähtötaso on alhainen, kaksi kertaa viikossa kuormittavaa liikuntaa on hyvä määrä, jotta tässäkään ei haukata liikaa kerralla, vaan saadaan aikaiseksi pysyvää muutosta ja innostuneisuus pysymään päällä.

Uni ja sen merkitys elämäntapamuutoksessa

Unen laatu ja määrä vaikuttavat meidän arkemme askareisiin. Väsyneenä useimmiten tulee tehtyä huonompia valintoja, ravinnon laatu heikkenee, syödään jotain nopeata ja liikkumaan ei jakseta lähteä.

Jos kärsit univaikeuksista, on sinun hyvä miettiä omia illan rutiineja. Millaisia muutoksia niihin voisi tehdä? Pohdi päivän tai edellisten päivien kulkua. Onko niissä jotain mikä vaikuttaa nukahtamiseen tai uneen? Voisitko muuttaa toimintamallejasi? Esimerkiksi välttää puhelimen tai tv:n katselua ennen nukkumaan käyntiä.

Iltapalalla on myös usein vaikutusta unen laatuun, joten panosta iltapalaan. Hiilihydraattipitoinen ruoka, esimerkiksi puuro, on erittäin hyvä iltapalaksi.

Usein kun saadaan yksi elämän osa-alue paremmaksi alkavat positiiviset vaikutukset näkyä myös muissa elämän osa-alueissa.

Elämäntapamuutos vaatii pitkäjänteisyyttä, muutos ei tapahdu hetkessä.

Unen merkitys elämäntapamuutoksessa

Oletko valmis elämäntapamuutokseen?

Kaipaatko lisää energiaa arkeesi, oletko kyllästynyt olemaan jatkuvasti väsynyt? Onko nyt aika tehdä muutoksia elämäntapoihisi?

Tarjoan sinulle henkilökohtaisen suunnitelman ja yksilöllistä ohjausta, jolla saavutetaan tuloksia. On muistettava, että tulokset eivät synny hetkessä vaan muutoksille on annettava aikaa. Elämäntapamuutos vaatii uusien rutiiniin opettelua. Usein toimimme autopilotilla, jolloin tietyt toimintamallit ovat juurtuneet syvälle käytäntöihimme.

Tee ensimmäinen muutos päättämällä, että lähdet kohti uutta energisempää elämää jo heti tänään. Kanssani saat ammattitaitoista ohjausta niin liikunnan, ruokavalion ja stressinhallinnan osalta.

Mitä elämäntapamuutos valmennus pitää sisällään?

Ensimmäiseksi teemme alkukartoituksen, joka antaa lähtökohdat yksilölliselle elämäntapamuutos valmennukselle.

Lisäksi valmennukseen kuuluu:

  • liikuntasuunnitelma
  • tapaamiset kanssani 2 kertaa kuukaudessa
  • ravinto-ohjelma
  • ohjeet stressinhallintaan
  • tukeni koko matkan ajan
  • saat käyttöösi myös Step2Fit valmennussovelluksen

Elämäntapamuutos valmennuksen jakson pituus on vähintään 5 kuukautta.

Elämäntapamuutos valmennuksen tarkoitus ei ole ainoastaan painonpudotus ja laihdutus, vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luominen ja parempien toimintamallien oppiminen.

Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja!